Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«Φάκελος Τουρισμός»

Μειώσεις μισθών μέχρι και 30% για τους εργαζόμενους στην Κρήτη...
Σε μια χρονιά που ο τουρισμός σημείωσε μεγάλη άνοδο στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι του κλάδου είδαν το 2013 τη θέση τους να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» και «προς όφελος τίνος».
Σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης η ενοικίαση εργαζομένων, η απλήρωτη εργασία μέσα από τα προγράμματα μαθητείας, οι ατομικές συμβάσεις, η εντατικοποίηση, τα πολύ χαμηλά μεροκάματα και η παραβίαση του ωραρίου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.
Η κατάσταση για τους εργαζόμενους επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την κατάπτυστη τοπική σύμβαση που υπέγραψαν η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, η οποία προβλέπει μείωση μισθών κατά 5% το 2014 και αύξηση 2% το 2015.
Η σύμβαση αυτή, έρχεται να προστεθεί στην Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία, για μειώσεις της τάξης του 15% τα επόμενα δύο χρόνια και για κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου. Μάλιστα η πλειοψηφία των Ξενοδόχων, αποθρασυμένη από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν εφαρμόζει καν τις συμβάσεις και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις της τάξης του 30%.
Στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η τάση είναι η παραπέρα συγκέντρωση, με τις μικρές επιχειρήσεις (οικογενειακές, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαγκαλόους κλπ) να εκτοπίζονται από μεγάλες μονάδες. Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι που κυριαρχούν είναι άνω των 500 και των 800 κλινών και λειτουργούν με το σύστημα all incusive. Η ιδιοκτησία τους ανήκει σε μονοπώλια ή συνδέονται με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία (tour operators).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.