Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σαν Σήμερα... 4 Ιουνίου

1411 Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

1456 Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1827 Ο ελληνικός στόλος υπό το ναύαρχο Κόχραν αποτυγχάνει στην αποστολή του να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έπειτα από την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού και το μη ευνοϊκό καιρό.

1844 Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή. Τα γεγονότα της Σιλεσίας είχαν ντόπιο και διεθνές αντίκτυπο στο νεαρό τότε εργατικό κίνημα.

1876  Ένα τρένο-εξπρές, το «Transcontinental Express», φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.

1911 Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.

1912 Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.

1913 Η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε' στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

1917 Απονέμονται το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια για πρώτη χρονιά από τα βραβεία Πούλιτζερ.

1919 Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1920 Η Ουγγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Τριανόν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε οκτώ εκατομμύρια κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).

1920 Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ κερδίζει Βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Πέρα από τον Ορίζοντα».

1922 Στην Ουγγαρία, οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδρες στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1932 Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1936 Το Λαϊκό Μέτωπο (συμμαχία σοσιαλιστών - κομμουνιστών) σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ ο οποίος γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

1940 Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

1942 Αρχίζει η Ναυμαχία του Μίντγεουεϊ μεταξύ Ιαπώνων και Αμερικανών, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1942 Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1943 Στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.

1944 Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.

1944 Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Απωθούνται όμως με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα. Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

1951 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.

1959 Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

1960 Στην Ταϊβάν, το Πεκίνο βομβαρδίζει τα νησιά Κουεμόι.

1969 Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.

1970 Τα νησιά Τόνγκα, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1972 Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.

1989 Τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.

1991 Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.

1991 Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.

1992 Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.

1995 Στην Ονδούρα, 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22 τραυματίζονται από κεραυνό την ώρα, που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα.

1994 Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1997 Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2001 Ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.


2006 Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.