Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σαν Σήμερα...12 Ιουνίου

1798 Εκτελείται δια στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ιδεολόγος-επαναστάτης, ο οποίος, μέσα από τα έργα του «Θούριος», «Νέα Πολιτική Διοίκησις», κ.α. καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς της Βαλκανικής («Χριστιανούς και Τούρκους»), με σκοπό το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας Βαλκανικής ομοσπονδίας. Το αστικοφιλελεύθερο πολιτικό του πρόγραμμα προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και τη μήνη της Εκκλησίας που καταδίκασε τόσο τον ίδιο όσο και τις ιδέες του.

1920 Πεθαίνει ο Νικόλαος Ζοπμπάς, Έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στου Γουδή το 1909 (Γεν. 27/9/1844)
 
1920 Ο Κόκκινος Στρατός εκδιώκει τα αντεπαναστατικά πολωνικά στρατεύματα από την πόλη του Κιέβου.

1929 Γεννιέται η Άννα Φρανκ, η δολοφονημένη από τους Ναζί Εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»).

1940 Ο δικτάτορας Φράνκο ανακηρύσσει την Ισπανία «μη εμπόλεμη χώρα.» Ωστόσο, το καθεστώς προσέφερε σημαντική υλική και στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του Άξονα, ενώ πολλοί Ισπανοί «εθελοντές» πολέμησαν με τη Βέρμαχτ στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.

1953 Τερματίζεται η πανεργατική απεργία που ξέσπασε στις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, μετά την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους κατά 7-12%.
 

1955 Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

1975 Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).


1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς αντάρτες της Νικαράγουας εγκρίνει, με απόφασή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ (Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, 1962).





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.