Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Μαρίνα Αγ. Νικολάου


Η ομιλία της Προέδρου του Συνδικάτου "ΤΑΛΩΣ", Λένας Νικολοπούλου

Η 1η του Μάη είναι η μέρα ορόσημο για τους εργατικούς αγώνες.

Είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη αποτείνει φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του Σικάγο, που διεκδικούσαν το 8/ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ».

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892, ενώ το 1893 περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Τον Μάη του 1936 καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση συναδέλφων τους και από άλλα εργοστάσια.
Εναντίον τους κινήθηκε τόσο η χωροφυλακή όσο και ο στρατός, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από τους πυροβολισμούς χωροφυλάκων.

Σήμερα, εκατόν είκοσι οχτώ (128) χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις των εργατών του Σικάγο οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα του 2014 καλούνται να μην σκύψουν το κεφάλι και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα για ‘μας είναι ημέρα πάλης ενάντια στην πολιτική που στέλνει την πλειοψηφία του λαού μας στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος σημαδεύεται από το κλείσιμο τεσσάρων χρόνων οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας και η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία και χωρίς ίχνος κοινωνικής πρόνοιας.

Η  εργατική τάξη δέχεται μια ανεπανάληπτης έντασης επίθεση από το εργοδοτικό κατεστημένο.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που ασκείται με πρόσχημα την κρίση, είναι το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μας να είναι άνεργοι, περίπου 4 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, το εισόδημα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων να έχει μειωθεί στο μισό, οι κοινωνικές υπηρεσίες να καταργούνται ή να οδηγούνται στη διάλυση.
Σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, κοινωνικές δομές καταρρέουν και οι αυτοκτονίες έχουν σημειώσει τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην Ευρώπη.

Μαζευτήκαμε λοιπόν σήμερα εδώ για να αποτείνουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές της παγκόσμιας εργατικής τάξης που με το παράδειγμά τους μας δείχνουν το δρόμο και μας δίνουν τη σκυτάλη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε.

Η 1η του Μάη δεν είναι αργία όπως αποφάσισε ο Κεγκέρογλου!
Η 1η του Μάη είναι απεργία!


Σήμερα απεργούμε, διαδηλώνουμε και τιμούμε  τους νεκρούς του Σικάγο και τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, τιμούμε τους συνανθρώπους μας που δίνουν καθημερινές μάχες επιβίωσης και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας!

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην κάνω μια αναφορά στους 200 που εκτελέστηκαν την πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή ως αντίποινα για την εκτέλεση ενός Γερμανού στρατηγού και των 3 ακολούθων του.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!



Ο χαιρετισμός του κ. Γιώργου Χατζηδάκη, Προέδρου της ΠΕΑΕΑ
Γιορτάζουμε σήμερα την εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης για τους νεκρούς που έπεσαν στους αγώνες για την κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων που οι εργοδότες καπιταλιστές καταπατούσαν και κρατούσαν δούλους τους εργαζόμενους με φτώχεια κια μιζέρια.

Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς και τραυματίες των αγώνων που έδωσαν στην Πατρίδα μας οι εργαζόμενοι.

Δυστυχώς και σήμερα ο εργαζόμενος Λαός μας και οι συνταξιούχοι υφίστανται την επίθεση του αδηφάγου κεφαλαίου και τον έχουν ρίξει στη φτώχεια και την αυτοκτονία, με την εφαρμογή των μηνμονίων που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει.
 Εμπρός λοιπόν σε νέους αγώνες για τη επιβίωση του Λαού μας, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας και την απόρριψη των φασιστών της Χρυσής Αυγής.



Βασίλης Χατζηδάκης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Βασίλης Παπαδόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.