Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σαν Σήμερα...16 Μαΐου

1204 Ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας στέφεται αυτοκράτορας της καταληφθείσας από τους Σταυροφόρους Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης» κ.ά.

1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1869 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μάη. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.

1898 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου Κένζι Μιζογκούτσι.
1912 Υπογράφεται στη Σόφια η ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Τσεχοσλοβακίας.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού από τους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του.

1946 Η συμμορία του Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, παίρνει από το αστυνομικό τμήμα 4 πολιτικούς κρατούμενους, τους εκτελεί μπροστά στη χωροφυλακή και κατόπιν φεύγει ανενόχλητη με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Έβρου.

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ο Τζ. Πολκ υπήρξε ανταποκριτής του ραδιοφωνικού δικτύου CBS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/5/1948.
Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός της αντικατασκοπίας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Άρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά το θάνατό του.

1953 Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Τζάνγκο Ράινχαρντ, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1965 Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1968 Πεθαίνει ο κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Ευάγγελος Λεμπέσης.

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φθάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.
1 / 10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.