Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σαν Σήμερα... 13 Μαΐου

1846 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Μεξικού για την κυριαρχία της Καλιφόρνια. Ο πόλεμος τελείωσε στις 2/2/1848 με την ενσωμάτωση της Καλιφόρνια και του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ έναντι 15.000.000 δολαρίων.

1883 Γεννιέται ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

1888 Το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας καταργεί τη δουλεία. Η Βραζιλία ήταν η τελευταία χώρα στην αμερικανική ήπειρο που κατάργησε τη δουλεία.

1890 Ο Σέρβο-αμερικάνος μηχανικός Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1907 Ιδρύεται στο Βόλο ο «Πανεργατικός Σύνδεσμος η Αδελφότης», που εκδίδει τη βδομαδιάτικη εφημερίδα «Εργάτης».

1912 Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου Φάρμαν.


1942 Γερμανοί αντιφασίστες βάζουν φωτιά και καίνε αντισοβιετική έκθεση στο Βερολίνο.

1945 Δημοσιεύεται διαμαρτυρία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται: «Ο ελληνικός λαός πήρε ολόψυχα μέρος στη χαρά ολόκληρης της φιλελεύθερης ανθρωπότητας για τη μεγάλη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του φασισμού [«Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», 9 Μάη]. Όμως τη χαρά του λαού προσπάθησαν να επισκιάσουν οι φασιστικές ένοπλες οργανώσεις, που αποτελούν κράτος εν κράτει…» Την ίδια μέρα, παρακρατικοί βασάνισαν άγρια το Μέραρχο του ΕΛΑΣ Σπύρο Τσικλητήρα, παρατώντας τον μισοπεθαμένο σε δρόμο της Καλαμάτας.

1948 Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Νέο Καύκασο κοντά στη Φλώρινα.

1956 Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.

1965 Πολλά κράτη - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την ΟΔ της Γερμανίας, έπειτα από απόφαση της τελευταίας να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

1972 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλει το νέο κύμα τρομοκρατίας της Χούντας και καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία και όλο το λαό να αγωνιστούν για να μπει φραγμός στη νέα επίθεση του δικτατορικού καθεστώτος.

1978 Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.


1981 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πυροβολείται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από έναν Τούρκο, μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

1993 Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι θα βάλει στο ...συρτάρι το πρόγραμμα «Πόλεμος των Άστρων». Στην ουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν σταμάτησαν να προωθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

2002 Πεθαίνει ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου και της Εθνικής Ομάδας της ΕΣΣΔ, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.