Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σαν Σήμερα... 2 Μαΐου


1519 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
1824 Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.

Προτομή του Σταύρου Καλλέργη στο Μπραχίμο (Ρέθυμνο)
1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Σε αυτό πήραν μέρος περίπου 2.000 εργάτες, οι οποίοι ενέκριναν ειδικό ψήφισμα με βασικά αιτήματα την Κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τη σύνταξη. Το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή, αλλά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ο Στ. Καλλέργης επιχείρησε να το διαβάσει στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε στο Πλημμελειοδικείο, το οποίο και τον καταδίκασε σε 10ήμερη φυλάκιση.
1919 Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.

1933 Μία ημέρα μετά από την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν πρόσκειντο στους Ναζί. Τάγματα εφόδου (S.A.) καταλαμβάνουν τα γραφεία των συνδικάτων και συλλαμβάνουν τους συνδικαλιστές.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η ναζιστική Γερμανία αντέδρασε έντονα και άμεσα, οι δε αντιδράσεις της θεωρήθηκαν από τη Μ. Βρετανία «πλήρως δικαιολογημένες», ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λόυντ Τζορτζ (τέως Πρωθυπουργός) από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου, «ο Χίτλερ θα ήταν προδότης της Γερμανίας αν δεν υπερασπίζονταν τη χώρα του».

1945 Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνεται και συστηματοποιείται συνεχώς.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών, που ξεκίνησε το 1950 στις ΗΠΑ (ο λεγόμενος «Μακαρθισμός»). Εκατοντάδες κομμουνιστές, συνδικαλιστές, κ.α. ριζοσπάστες έπεσαν θύματα του Μακαρθισμού, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μπήκαν σε «μαύρες λίστες» (μεταξύ αυτών, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, κ.α.). Σχεδόν 3.000 ναυτεργάτες και λιμενεργάτες απολυθήκαν ως ύποπτοι για «αντι-αμερικανικές» δράσεις.

1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.

1966 Ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
1977 Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

1984 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει την απόφασή της για καταστροφή των φακέλων, που επί δεκαετίες καταδυνάστευαν τη ζωή των «μη εθνικοφρόνων» πολιτών.

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Μπιν Λάντεν καταγόταν από πλούσια οικογένεια με δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.