Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ετήσια Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας του Συνδικάτου Τάλως


Σε πολύ ζεστό κλίμα, παρά το τσουχτερό κρύο, έγινε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου η ετήσια γενική συνέλευση και το κόψιμο πίτας του Σωματείου μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ», σας καλωσορίζουμε στη 3η Ετήσια Γενική Συνέλευσή μας. Σας ευχόμαστε Υγεία, Δύναμη, Τόλμη, Μαχητικότητα και Ελπίδα για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών και στις καθημερινές αντιξοότητες που βρίσκουμε μπροστά μας.
Η χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ήταν η καλύτερη από πλευράς προσέλευσης τουριστών και εσόδων.
Αυξήσεις μεγεθών τις οποίες βιώσαμε μονόπλευρα. Εντατικοποίηση της δουλειάς, ώρες εργασίας πέρα από το 8/ωρο οι οποίες ουδέποτε πληρώνονται, μαύρη εργασία, απληρωσιά, κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ήταν μέσα στην καθημερινότητά μας! Διώχνουν παλιούς έμπειρους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν στη θέση τους νέους κάτω των 25 – ανιδείκευτους - για φτηνά εργατικά χέρια, βαφτίζουν μαθητές εισαγώμενους εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία οι οποίοι – τις περισότερες φορές - ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο στο οποίο καλούνται να «μαθητεύσουν» και ο χορός καλά κρατεί!
Την περασμένη Άνοιξη υπογράφηκε εκ νέου η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία δυστυχώς δεν διασφάλισε στο ελάχιστο τα δικαιώματά μας. Πάλι οι υπογράφοντες – χωρίς να λάβουν υπόψη τους – τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν υπέγραψαν ουσιαστικά νέα μείωση στους μισθούς μας, «δωρίζοντας» τη 6η μέρα εργασίας, καταργώντας το 5/μερο. Το γεγονός και μόνο ότι πάλι μας απέκλεισαν από τις διαπραγματεύσεις παρόλο που ξέρουν πολύ καλά ότι παρανομούν και το ότι η νέα σύμβαση υπεγράφη σε γνωστό ξενοδοχείο, λέει από μόνο του πολλά!... Αν τουλάχιστον απαιτούσαν να εφαρμοστεί – έστω και πετσοκομένη - από τους εργοδότες θα ήταν κάτι θετικό. Όμως τί μπορούμε να περιμένουμε, όταν ο πρόεδρος των ξενοδόχων που υπογράφει τη σύμβαση, είναι ο πρώτος που την καταπατεί, προσφέροντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του;
Και κάτι πολύ σημαντικότο οποίο πρέπει να αναφερθεί: Όλες αυτές οι καταστάσεις αντί να πεισμώσουν τους εργαζόμενους και να τους συσπειρώσουν, τους τρομοκρατούν και τους ρίχνουν σε λήθαργο... Είναι μεγάλο λάθος η νοοτροπία πως αν διεκδικήσω θα χάσω και τα λίγα που έχω, αν συσπειρωθώ σε ένα Σωματείο που με στηρίζει σαν εργαζόμενο θα είμαι το «μαύρο πρόβατο» που πάει κόντρα στο ρεύμα. Αυτή η νοοτροπία έχει εντέχνως περάσει στους εργαζόμενους από τους κρατούντες που έχουν κάθε συμφέρον να κρατούν τους εργαζόμενους «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα». Θα αναφερθώ σε ένα γεγονός του οποίου ήμουν αυτήκοη μάρτυς αυτέ τις μέρες που δεχόμαστε αιτήσεις επαναπρόσληψης στο γραφείο μας. Στο διπλανό γραφείο του συνδέσμου υπαλλήλων ξενοδοχείων, μια συνάδελφος ζητά να κάνει αίτηση επαναπρόσληψης σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο... η απάντηση της κυρίας που την εξυπηρετούσε ήταν: «Μα σ΄αυτούς δεν αρέσει να κάνουν αιτήσεις μέσω σωματείου, για ρώτα την κ. Ελένη και αν σου πει εντάξει έλα να κάνεις»... Τραγική επιβεβαίωση του ορισμού «ξεπουλημένος συνδικαλισμός»!!! Το ζήτημα είναι πότε επιτέλους θα το καταλάβει ο εργαζόμενος ποιό σωματείο τον εκπροσωπεί και ποιό στηρίζει τα συμφέροντά του, ότι αυτός είναι που παράγει και δικαιούται «το  δικό του κομμάτι από την πίτα», να υψώσει ανάστημα και να διεκδικήσει... σκυφτός δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα...
Τον Απρίλη του 2016 είχαμε τις εκλογές μας για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Παρά τον πόλεμο που εξαπολύουν οι συνάδελφοι του άλλου Σωματείου – γενικώς -  είχαμε μια μικρή αύξηση ψηφισάντων, το οποίο θεωρούμε θετικό. Στο Δ.Σ. έχουμε «νέο αίμα», τον Γιώργο Μπανάκο από τον Επισιτισμό και την Τζένη Λάζου από τον Τουρισμό γενικότερα, ικανά άτομα και με θέληση να προσφέρουν. Το ότι κατεβήκαμε σε ένα ψηφοδέλτιο σημαίνει ότι όλοι ενωμένοι δουλεύουμε για το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο από αυτό των εργαζόμενων. Δεν υπάρχει μειοψηφία – πλειοψηφία, όπως κακώς σκέφτηκαν μερικοί, μόνο κοινός σκοπός και Αγώνας!

  •  Η επαφή μας με τον Επόπτη Εργασίας ήταν σχεδόν καθημερινή για διάφορα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σε εργασιακούς χώρους.
  •  Πετύχαμε επαναπρόσληψη εργαζόμενης η οποία είχε ειδοποιηθεί εκπρόθεσμα ότι δεν θα προσληφθεί στην επιχείρηση που δούλευε.

  • Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την απόπειρα εργοδότη να δώσει για υπογραφή στο προσωπικό συμβάσεις ΚΝΟ (κατώτατα νομοθετημένα όρια, δηλαδή 586 ευρώ μικτά). Με την πίεση σύσσωμου του προσωπικού μπήκαμε στη ΣΣΕ που ισχύει για τον νομό μέχρι τα τέλη του 2017. Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα πως αν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν.
  •  Κάναμε παρέμβαση σε εργασιακό χώρο όπου επικρατούσαν άθλιες συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας και καταφέραμε κάποιες – έστω – στοιχειώδεις βελτιώσεις.
  •  Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες που έγιναν για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, μείωση ή και κατάργηση εφάπαξ και άλλες.
  • Οργανώσαμε την πρώτη μας συνεστίαση η οποία είχε επιτυχία και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε να σας ανακοινώσουμε κάτι καινούριο.
  •  Συμμετείχαμε στο 4ο συνέδριο του ΠΑΜΕ - στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - από το οποίο αποκομίσαμε εμπειρία και γνώση – και το οποίο ουδεμία σχέση είχε με το συνέδριο της ΓΣΣΕ σε 5/στερο ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ μιλούσε μπροστά σε άδειες καρέκλες...
  • Ιδρύσαμε Τράπεζα Αίματος για τις ανάγκες των μελών μας – αχρείαστη να ‘ναι – και όποιο από τα μέλη μας ή τους φίλους μας θέλει να δώσει αίμα για λογαριασμό του Σωματείου μας, μπορεί ευχαρίστως να το κάνει με μια πολύ απλή διαδικασία.

Στόχοι μας για το 2017 είναι:

·         Να φροντίσουμε ώστε να καταστεί υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει γαι το νομό μας μέχρι τέλους του 2017. Να μην δέχεται κανείς υπογραφή ατομικής σύμβασης, εκτός αν είναι ευνοϊκότερη της ισχύουσας συλλογικής, πράγμα απίθανο...

·         Επιχειρησιακά Σωματεία και Σωματειακές επιτροπές σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας. Ο εργαζόμενος πρέπει να καταλάβει πως η οργάνωσή του σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο στον εργασιακό του χώρο, μόνο για καλό του θα είναι – αρκεί να είναι των εργαζόμενων και όχι των εργοδοτών. Ένα τέτοιο σωματείο μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο χώρο της δουλειάς «εν τη γενέσει του».

·         Εγγραφές περισσότερων νέων μελών. Είναι ενθαρυντικό πως στις εκλογές και τώρα στις αιτήσεις επαναπρόσληψης είχαμε νέες εγγραφές.

·     Καλύτερη οργάνωση των εργαζόμενων σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, όπως στη Σητεία και στην Ιεράπετρα από την οποία ακούμε πολλά παράπονα.

·         Συνεχής επαγρύπνηση για την επίτευξη όλων των εργασιακών μας στόχων (αύξηση κατώτατου μισθού-συλλογικές συμβάσεις-επίδομα ανεργίας-όχι στην εκ περιτροπής εργασία-κατάργηση ατομικών συμβάσεων-όχι στην εκμετάλλευση της μαθητείας κλπ).

·         Σημαντική επισήμανση για τους συναδέλφους: Και φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι εργοδότες θα προσπαθήσουν να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς πείνας. Στα χέρι μας είναι να μην δεχτούμε! Η συσπείρωσή μας στο Σωματείο μας και η στήριξη ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων τα οποία φυσικά θα στηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όχι των εργοδοτών, είναι μονόδρομος.

Αν επιτέλους καταλάβουμε πως το συμφέρον μας είναι να είμαστε ενωμένοι και όχι ατομικές μονάδες έρμαιο στις ορέξεις του κάθε άπληστου και αδηφάγου εργοδότη, έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μας, των οικονομικών απολαβών μας και επομένως της ζωής μας!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, να πούμε ότι κάθε 1η και 3η Παρασκευή του μήνα 18:00 – 20:00 μέλη του  Δ.Σ. βρίσκονται εδώ, στο γραφείο μας, για όσους εργαζόμενους χρειάζονται ενημέρωση, συζήτηση, λύση σε κάποιο πρόβλημά τους...
Επίσης, την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα στις 19:00 έχουμε ανοικτό Δ.Σ. για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει.
Το τηλέφωνό μας είναι πάντα ανοικτό για οτιδήποτε εργασιακό θέλετε να συζητήσουμε.

Υπενθύμιση: Παρακαλούνται τα μέλη μας που δεν έχουν πληρώσει την συνδρομή του 2015 και του 2016 - η οποία είναι 10 ευρώ - (και εφ' όσον έχουν την δυνατότητα) να το κάνουν ή όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν και την συνδρομή του 2017, ευχαρίστως θα την δεχτούμε! Οι συνδρομές των μελών μας είναι το κύριο έσοδο του σωματείου μας.

Από τα 10 ευρώ που που συνεισφέρει ο καθένας μας τον χρόνο, ένα μέρος καλύπτει την ετήσια συνδρομή μας στο Εργατικό Κέντρο και  την Ομοσπονδία.

Ειδικά για τα νέα μέλη μας να πούμε ότι, πρέπει να ενημερώσουν τα λογιστήρια της εταιρίας τους ότι «δεν επιθυμούν να γίνονται κρατήσεις από τον μισθό τους υπέρ του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων», πράγμα το οποίο γίνεται αυθαίρετα και χωρίς την ενημέρωση ή συγκατάθεσή σας, χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να δώσετε εξηγήσεις «γιατί και πώς».
Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να παρέμβουμε εμείς.

Κλείνοντας, να υπενθυμήσουμε στους εργαζόμενους που επιθυμούν να γίνουν μέλη μας πως μπορούν να κάνουν και ηλεκτρονική εγγραφή  εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά το βιβλιοπωλείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ για τη δωροθέτηση του φλουριού της πίτας μας.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.