Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας: Για την εκδήλωση σχετικά με τις «ευκαιρίες απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο»



Από κινητοποίηση του Συνδικάτου
Ανακοίνωση-απάντηση στην εκδήλωση για τις «προοπτικές σταδιοδρομίας και των ευκαιριών απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο», που πραγματοποιούν από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων με την Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κ. Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας εξέδωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Λάρισας. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Συνάδελφοι του κλάδου, νέοι – νέες άνεργοι
Ενημερωθήκαμε ως συνδικάτο από τον τοπικό Τύπο, σχετικά με την ''ενημερωτική εκδήλωση ανάδειξης των προοπτικών σταδιοδρομίας και των ευκαιριών απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο'', που πραγματοποιούν από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων με την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κ. Ελλάδος, ''σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και  το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»''.
Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή…
Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πολλά μας λέει η Ένωση Ξενοδόχων κι άλλα τόσα φανταζόμαστε πως θα πουν και στην ''ενημερωτική εκδήλωση''. Τι ΔΕΝ λέει όμως η Ένωση Ξενοδόχων και οι λοιποί φορείς και συνεργάτες (ΚΕΚ) της, στους νέους και τις νέες που προσκαλούν, στους φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, των οποίων οι διοικήσεις συνεργάζονται άριστα όπως διαπιστώνουμε με εργοδοτικές ενώσεις;
  1. Θέλουν λένε ''η Θεσσαλία να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου και ξένου τουριστικού ρεύματος''. ΔΕΝ λένε ότι με τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την τρόικα, δηλαδή με την ΕΕ - ΕΚΤ – ΔΝΤ, ή αλλιώς με τους θεσμούς που θα υπογράψει η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχαν ως αποτέλεσμα ο εσωτερικός τουρισμός, για το 2014, να αυξηθεί κατά 10%, ωστόσο παραμένει ελάχιστος, αφού η κίνηση έφτασε μόλις τους 18.400 επιβάτες! Υπενθυμίζεται ότι το 2013 (και πάλι χρονιά - ρεκόρ σε κέρδη και αφίξεις) σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ''Ινστιτούτου Καταναλωτών'' (ΙΝΚΑ), το 73% των Ελλήνων δεν έκαναν καθόλου καλοκαιρινές διακοπές. Όσον αφορά την απασχόληση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2013, παρά την έκρηξη των τουριστών, ήταν 3,5% λιγότερη, ενώ το 2014 αυξήθηκε μόλις 1,5% παρά το νέο ρεκόρ αφίξεων (πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες).
  2. ΔΕΝ λένε για τις εργασιακές σχέσεις κόλαση που επικρατούν στον κλάδο. Στην τουριστική περίοδο, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, για πάνω από 8 ώρες τη μέρα. Δηλαδή, λαμβάνουν 840 ευρώ το μήνα για 10 ώρες δουλειά τη μέρα, για 7 μέρες δουλειά τη βδομάδα, για 30 μέρες το μήνα. Και όλα αυτά, για τέσσερις με πέντε μήνες το χρόνο. Δηλαδή 3.360 ευρώ το χρόνο. Κι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στα μακρινά νησιά, αλλά και στα παράλια του νομού μας. Μάλιστα πρόκειται και για κάποια από τα σημεία, στα οποία διαπίστωσαν ''σύμπτωση απόψεων'' ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (μέλος του οποίου είναι και η Ένωση Ξενοδόχων ν. Λάρισας)!
  3. ΔΕΝ λένε πως στα ξενοδοχεία της Λάρισας επικρατεί: απληρωσιά, απολύσεις συναδέλφων που εργάζονταν με την κλαδική σύμβαση ώστε να προσλάβουν νέους, πιο ''φθηνούς''. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται καν οι στοιχειώδεις όροι που προβλέπει η ΕΣΣΕ! Βάζουν μισά ένσημα, υποχρεώνουν τους συναδέλφους να δουλεύουν σε δύο και τρία πόστα… Από ρεσεψιόν στο μπαρ, στο πάρκινγκ και ό,τι άλλο χρειαστεί! Κι όλα αυτά με το βούρδουλα της απόλυσης!
  4. ΔΕΝ λένε ότι τα περιβόητα voucher δεν φτιάχτηκαν για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων αλλά για να δοθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες παχυλές επιδοτήσεις και να εξασφαλίσουν ''τζάμπα'' εργαζόμενους!Πρόκειται για προγράμματα υπερεκμετάλλευσης με μισθό 400 ευρώ που δεν τα δίνει καν ο εργοδότης αλλά είναι στην ουσία χρήματα που μάζεψαν με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος , χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (παρά μόνο για εργατικό ατύχημα),χωρίς συντάξιμα ένσημα! Φτιάχτηκαν για να διαπαιδαγωγηθεί η νέα βάρδια της εργατικής τάξης στην απλήρωτη δουλειά, στη δουλειά με μεροκάματο χαρτζιλίκι, στη δουλειά χωρίς ασφάλιση!! Δηλαδή μαύρη εργασία με τη βούλα του κράτους και της ΕΕ!!
Από τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα ''τουριστική ανάπτυξη για ποιόν;''. Ο τουρισμός και οι διακοπές στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι πολυτελές εμπόρευμα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και όχι δικαίωμα για την εργατική τάξη, το λαό. Ο κλάδος μας είναι η μεγάλη απόδειξη ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβερνήσεις και κεφάλαιο, δεν σημαίνει ούτε θέσεις εργασίας, ούτε δικαιώματα για τους εργαζομένους, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο αντεργατικό δρόμο. Εμείς όμως, το μέλλον μας, οι οικογένειές μας δεν αντέχουμε στον ίδιο δρόμο! Η φτώχεια δεν μπορεί να βαφτιστεί ''έντιμος συμβιβασμός''. Έχουμε πλέον πείρα από μνημόνια και μέτρα, που δήθεν θα σώζανε τη χώρα. Και η νέα συμφωνία, όπως κι αν ονομαστεί θα περιέχει μέτρα που θα αυξήσει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που βασανίζεται και υποφέρει. Όπως ακριβώς έγινε και με τις προηγούμενες συμφωνίες. Άλλωστε οι μειώσεις που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, οι απολύσεις, τα χαμένα δικαιώματα, έγιναν κέρδη και προνόμια για ξενοδόχους, μεγαλοεστιάτορες, για τις μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ!
Διεκδικούμε:
  • Κανείς εργαζόμενος του κλάδου να μην αμείβεται με μισθό κάτω από τα 900 ευρώ.
  • Να υπογραφεί άμεσα η Εθνική Γενική ΣΣΕ με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ.
  • Να επανέλθουν τώρα οι πολυετίες και όλα τα επιδόματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Να αποκατασταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
  • Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη και τα όρια ηλικίας στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού που διεκδικούμε για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Να καταργηθεί το αίσχος των voucher!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ,  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ,   ΣΤΙΣ   8 μ.μ., ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.»

Πηγή:  http://902.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.