Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Κοινοβουλευτική Ομάδα KKE
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: [email protected], http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σύμφωνα το νόμο 4186/2013 οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΑ.Σ) Τουρισμού οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο στις 15.9.2015.
Πρόκειται για την εξέλιξη των Σχολών Tουριστικών Eπαγγελμάτων (Σ.T.E.) που λειτουργούν από το 1937. Είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας τουριστικής εκπαίδευσης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με συμβολή στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, καλύπτοντας ανάγκες του σε καταρτισμένο προσωπικό.
Oι Σχολές της Σ.T.E. εκπαιδεύουν και καταρτίζουν εξειδικευμένα στελέχη για τις τουριστικές επιχειρήσεις και μετεκπαιδεύουν ήδη εργαζομένους ή εποχιακά ανέργους.
H Σχολή Tουριστικών Eπαγγελμάτων (Σ.T.E), έχει ως κύριο και πρωταρχικό σκοπό την επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση αυτών που επιθυμούν να εργασθούν σε διάφορες ειδικότητες στον τουριστικό τομέα. O σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία τεχνικών-επαγγελματικών μαθημάτων, με την πρακτική άσκηση, καθώς και με μαθήματα γενικής μόρφωσης.
Μάλιστα μέχρι το 2011 οι μαθητές των Σ.T.E. που προέρχονταν κυρίως από φτωχές, εργατικές οικογένειες διέμεναν στα οικοτροφεία των Σχολών, όπου τους παρεχόταν διαμονή και διατροφή. 'Έτσι είχαν τη δυνατότητα να καταρτίζονται καλύτερα και να συμμετέχουν στις εργαστηριακές και πρακτικές υπηρεσίες της Σχολής, και για το λόγο αυτό η διαμονή στα οικοτροφεία ήταν υποχρεωτική.

Η μη συνέχιση της λειτουργίας των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Τουρισμού, που λειτουργούν για πολλές δεκαετίες ως δευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές σε πολλές περιοχές της χώρας και στις οποίες φοιτούν κυρίως παιδιά εργατικών οικογενειών, θα τροφοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές στον κλάδο του τουρισμού που έχουν τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι στις τουριστικές περιοχές της χώρας που τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά εργατικών οικογενειών εγκαταλείπουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από το Λύκειο, οι ΕΠΑΣ αποτελούσαν μια διέξοδο επαγγελματική σε έναν κλάδο που εξακολουθεί και έχει ζήτηση.
Σε αυτές τις δημόσιες σχολές έβρισκαν διέξοδο και γιατί η φοίτηση στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κατάργηση των οικοτροφείων και οι άγριες περικοπές στις ανάγκες και στο δικαίωμα των σπουδαστών για εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης εδώ και χρόνια έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί σε όποιες σχολές απέμειναν, είμαστε αντίθετοι στην οριστική τους κατάργηση.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Παρατείνεται επ’ αόριστόν η λειτουργία των ΕΠΑΣ Τουρισμού του νόμου 3475/2006 (ΦΕΚ 146/Α/13.07.2006). Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος, καταργείται.

Αθήνα, 12 Μαΐου 2015

Οι προτείνοντες βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Γερασιμίδου Ελένη
Τάσσος Σταύρος
Καραθανασόπουλος Νίκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.