Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συνδικαλιστές για...φίλημα!

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο τα έργα και οι ημέρες των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Μετά την υπογραφή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας σε μια νέα Συλλογική Σύμβαση - λαιμητόμο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών μας, που συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των μεγαλο-ξενοδόχων που ωφελούνται από αυτήν, έρχονται στο φως Επιχειρησιακές και Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που προηγήθηκαν και υπογράφηκαν μέσα στο 2013 και αποτέλεσαν τα «προεόρτια» της εθνικής κλαδικής, υπογεγραμμένες από εργοδοτικές πλειοψηφίες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Γιάννενα, που εργάζεται στο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΟ, στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, έχει συστήσει ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (προσοχή!! ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου) και υπέγραψε στις 30/5/2013 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με μισθούς μειωμένους κατά 15% κάτω από την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή συνολικά με μείωση 30%!!! Στην ίδια μάλιστα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση αναφέρεται ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου χωρίς να αιτιολογεί αποδεδειγμένα την αδυναμία του»!!! Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης και μάλιστα απλήρωτοι. 
Η συμφωνία ισχύει μέχρι 30/4/2015!!!

2. Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κασσάνδρας, εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ, υπέγραψε για το 2013 για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΣΑΝΥ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που καταργεί το 5θήμερο. 
Θα εφαρμόζεται δηλαδή 6ήμερο όταν η πληρότητα είναι πάνω από 85%!!! 
Το σημαντικότερο όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι εργοδότης στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ο Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αυτός που χαιρέτισε την υπογραφή ΣΣΕ από την Ομοσπονδία το 2012 με μειώσεις μισθών 15%!

3.   Η πλειοψηφία του κλαδικού Σωματείου της Ρόδου υπέγραψε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση τριετή, με τις ίδιες περίπου «συμβολικές αυξήσεις» που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αλλά με κατάργηση των τεσσάρων μηνών της νεκρής περιόδου για τον υπολογισμό της ετήσιας προϋπηρεσίας και επιπλέον κατάργηση του άρθρου της προηγούμενης τοπικής ΣΣΕ που προέβλεπε επίδομα 5% πάνω στο βασικό για τους εργαζόμενους που δούλευαν με σπαστό ωράριο. 
Επί της ουσίας δηλαδή υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με επιπλέον μειώσεις στους μισθούς, παρουσιάζοντάς την κι αυτή ως σύμβαση με …αυξήσεις!

Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω συνδικαλιστών, είναι ότι αυτοί και οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των σωματείων που ανήκουν, ήταν πιστά δεμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια στο άρμα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας με τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Πρόκειται για τις παρατάξεις που για να ξεπλύνουν -ή να καλύψουν- τα διαρκή εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, εγκαλούν τις δυνάμεις που αντιστέκονται και δεν υπογράφουν - όπου είναι πλειοψηφία - Συλλογικές Συμβάσεις με μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται από καιρό να αλλάξουν -ή πιο καλά να ξαναλλάξουν- «πουκάμισο», να εμφανιστούν -αν όχι με άλλη παράταξη- ως ακομμάτιστοι, αφού φρόντισαν - με την αμέριστη στήριξή τους στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου - να βάλουν τη σφραγίδα τους σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Αποδεικνύουν -  με τον πιο κραυγαλέο τρόπο - ότι αυτοί και να  μπορούν, ΔΕΝ θέλουν να οργανώσουν κανένα αγώνα. 
Στηρίζουν την «ανάπτυξη», που φέρνει αύξηση κερδών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα κατακόρυφη αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Φέτος, πιο καθαρά από ποτέ, το μήνυμα είναι σαφές: 
Πάνω από 15% αύξηση στις εισπράξεις των μεγάλων τουριστικών και ξενοδοχειακών ομίλων, πάνω από 15% μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, με ταυτόχρονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί με τερτίπια και ψέματα η απαραίτητη σιωπή ή ακόμη και η  συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό υπηρετούν όλοι οι συνδικαλιστές της εργοδοσίας και γι’ αυτό υπογράφουν «συμβόλαια υποταγής» για δυο και τρία χρόνια, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως τους συνδικαλιστές εκείνους που δεν έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών, να κόψουν κάθε επαφή  με όσους έχουν πάρει ανοικτά και συνειδητά το μέρος των μεγαλοξενοδόχων.

  • Να αλλάξουν το συντομότερο τους συσχετισμούς, σε κάθε σωματείο που κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.
  • Να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς πλαίσια Συλλογικών Συμβάσεων που επαναφέρουν τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαμε πριν τις εξευτελιστικές υπογραφές των συνδικαλιστών της εργοδοσίας.
  •  Να αποφασίσουμε και να πάρουμε στα χέρια μας ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το μέλλον μας και των οικογενειών μας.
  • Μέχρι τότε, ας οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να μην περάσουν όλα όσα ετοίμασαν και υπέγραψαν οι συνδικαλιστές της εργοδοσίας. 
  • ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι ας απαιτήσουμε να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία μας, βάζοντας το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά μισθών και αποδοχών στα επίπεδα του 2010.
Αν δεν προστατεύσουμε εμείς τα συμφέροντά μας, ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!
Ελάτε στο συνδικάτο μας, να ενώσουμε την φωνή μας!
Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του, έχουμε δρόμο να κάνουμε, αλλά ενωμένοι θα πετύχουμε!

Αίτηση εγγραφής εδώ

1 σχόλια:

  1. Δεν είναι για φίλημα, για φτύσιμο είναι!
    Αν δεν πιέσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κι εδώ στο Λασίθι, το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων να καλέσει τους συναδέλφους σε γενική συνέλευση, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις αποφάσεις, πολύ φοβάμαι ότι κι εδώ θα μας πάνε ως πρόβατα επι σφαγή...
    ΤΩΡΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2010.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΑ" ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
    Παράλληλα δυναμώνουμε το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ με δεκάδες εγγραφές νέων μελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Από το Blogger.