Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Κινητοποίηση 20 Μάη, στην Αντιπεριφέρεια Ν. Λασιθίου

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό,
Μάγειρα, καμαριέρα, σερβιτόρε, καθαρίστρια, λατζέρη,

Η σημερινή μας κινητοποίηση, όσο και αν το θέλουν πολλοί,  δεν είναι  μια απλή συμβολική ενέργεια. Μια μέρα που πάει,  θα περάσει! Είναι η αρχή ενός μεγάλο αγώνα που είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι ότι θα συνεχίσουμε, θα  συγκρουστούμε αν χρειαστεί με κάθε εργοδότη, με κάθε Κυβέρνηση που αψηφά τα δικαιώματα μας.  Ως ΕΔΩ! 

Ζούμε δύο μήνες μέσα στην αγωνία και την ανασφάλεια!!!
Κάποιοι με το πενιχρό επίδομα ανεργίας και κάποιοι άλλοι με τίποτα. 
Θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία;;; 
Θα προσλάβουν τους μισούς από εμάς πίσω ή όχ;;; 
Θα μας δίνουν το μισό μισθό που δικαιούμαστε ή όχι;; 
Θα δουλεύουμε με μισό ένσημο, πως θα έχω ασφάλιση του χρόνου;;

Δεν αντέχουμε άλλο!!!  
Τώρα θα μας ακούσουν! 
Θα ακούσουν ότι εμείς δεν ζούμε με μισθούς πείνας, χωρίς να εφαρμόζονται οι συλλογικές μας συμβάσεις. 
Δεν δουλεύουμε όσες μέρες ή όσες ώρες θέλουν. Δεν ζούμε με 500 ευρώ! 

Εμείς είμαστε τα δεκάδες ξενοδοχεία του Νομού, οι καφετέρειες, τα εστιατόρια.
Χωρίς εμάς όλα αυτά είναι απλά ντουβάρια, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί. Καμία επιχείρηση να δουλέψει. 

Καλά θα κάνουν λοιπόν οι  Ξενοδόχοι μας,  οι ενώσεις τους και η Κυβέρνηση να λάβουν  καθαρά το σημερινό  μήνυμα γιατί η σημερινή κινητοποίηση  δεν θα είναι η μοναδική!!!
 
Kανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. 

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!
Συνάδελφοι και Συναδέλφισες

Ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του τουρισμού. Ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, τους πάντες να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία.
Γνωρίζουμε όμως καλά, ότι είναι άλλη η πρεμούρα των Ξενοδόχων που φέτος βλέπουν λιγότερα από 20 δις κέρδη και άλλο η δική μας αγωνία  για το αν και πως θα μπει στο σπίτι μας ένα πιάτο φαΐ...

Είναι άλλο το άγχος των πολιτικών εκπροσώπων των ξενοδόχων στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στη Βουλή που μιλάνε για την “εθνική μας υπόθεση” τον τουρισμό και διαφορετικός ο δικό μας φόβος όταν κοιτιόμαστε και αναρωτιόμαστε πως θα ζήσουμε  χωρίς εισόδημα, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή.

Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί σε αυτή την καταστροφή. 
Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που μάθαμε να δουλεύουμε στον ήλιο και την ζέστη, και από την άλλη όλοι αυτοί που μόνο στη Κρήτη πέρσι από τη δουλειά μας τσέπωσαν 3,9 δις ευρώ και συνολικά στην 6ετία 22 δις!  
Γνωρίζετε αλήθεια τί απ' όλα αυτά πήγαν στους δικούς μας μισθούς;;; Το 5% ...και από αυτό το 5% , πάλι δηλαδή απο εμάς, εισπράττει και το κράτος το 95% των εσόδων του για να επιδοτεί ξανά με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τώρα.

Δεν είμαστε λοιπόν όλοι μαζί! Από τη μία είναι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, που βγήκαν και είπαν , η σεζόν χάθηκε "πάμε για του χρόνου" και συνέχισαν να ανακαινίζουν και να χτίζουν τα ξενοδοχεία τους, και από την άλλη όλοι εμείς που δεν ξέρουμε πως θα βγει η εβδομάδα και που ένα σπίτι έχουμε και αυτό μας κυνηγάνε να μας το πάρουν οι τράπεζες για χρέη. 
  • Να παγώσουν τα χρέη σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. 
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. 
  • Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. 
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,

Πριν μας έλεγαν ότι ο Τουρισμός είναι η "βαριά βιομηχανία" της χώρας. Τότε τους λέγαμε ότι ο Τουρισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου. 
Τώρα μας λένε ότι για όλα φταίει η πανδημία. 
Κάποτε μας έλεγαν ότι έφταιγαν οι κινητοποιήσεις μας. 
Άλλοτε οι δήθεν υψηλοί μισθοί μας. 
Στο μέλλον θα πούνε και άλλα... 
Αυτό που δεν λένε όμως είναι η αλήθεια... Ότι αυτό που φταίει είναι η ίδια η ανάπτυξή τους. Μια ανάπτυξη που βασίζεται αποκλειστικά με το αν θα κερδίσουν οι λίγοι , αν θα κερδίσουν οι αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν τους τουρίστες, αν θα κερδίσουν τα τουριστικά γραφεία, οι ξενοδόχοι.

Αυτή η ανάπτυξη που δεν έχει χώρο για την αναψυχή και τις διακοπές του λαού, του εργαζόμενου και της οικογένειας του. Το παράδειγμα της Thomas Cook ήταν προπομπός της σημερινής κατάστασης. Τώρα βλέπουμε όλοι καθαρά ότι αν τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν για διαφορετικό σκοπό, αν οι διακοπές ήταν Λαϊκό δικαίωμα, αν το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν θωρακισμένο όπως έπρεπε, καμία πανδημία δεν θα γονάτιζε τον κλάδο.

Για εμάς και τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό από όλους τους κλάδους, ανάπτυξη δεν είναι από την μία να ορθώνονται υπερπολυτελή ξενοδοχεία το ένα δίπλα στο άλλο κάθε χρόνο, μες στη χλιδή και εμείς από την άλλη να μην μπορούμε να περάσουμε ούτε απ’ έξω. Να χρειάζεται κάποιος έναν μισθό για να μείνει μια μέρα σε ένα από τα δωμάτια τους  ή ένα μεροκάματο για να κάτσει κανείς σε ένα από τα τραπέζια που σερβίρουμε.

Οι μόνοι που δεν το βλέπουν αυτό είναι όλοι αυτοί που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί που σχεδίασαν μαζί με την Κυβέρνηση αυτή την ανάπτυξη, αυτοί λοιπόν να  πληρώσουν και τη κρίση τους.

Και τωρα,  μας πέρασαν με το καλημέρα μέτρα που μειώνουν το εισόδημά μας πάνω από 50%. Χτυπάνε την απεργία, γενίκευσαν την ημιαπασχόληση και επέτρεψαν εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων ειδικά στον επισιτισμό  με πρόσχημα την πανδημία.

Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ, να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα και να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα. 
Πέταξαν από την αρχή την ατομική ευθύνη ως λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που κάθε χρόνο μειώνουν το κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, που δίνουν όλο και περισσότερα προνόμια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να κερδίζουν.

Μιλούσαν για ατομική ευθύνη την ώρα που στα εστιατόρια διανομής φαγητού δεν τηρούνταν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας και υγείας. Οι  διανομείς - ντελίβερι βρέθηκαν και βρίσκονται εντελώς εκτεθειμένοι στους κινδύνους του δρόμου αλλά και της πανδημίας.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
  • Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. 
  • Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτόκολλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων
Είμαστε πολλοί, έχουμε δύναμη αν οργανωθούμε !

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, καμαριέρες, μάγειρες και λαντζέρηδες, τους σερβιτόρους και συντηρητές, τους συναδέλφους διανομείς. 

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε όλοι στα ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, να παλέψουμε συλλογικά, για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα!  Αυτό είναι το κάλεσμα μας. Αυτό προσπαθήσαμε και κάναμε ως ένα βαθμό όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμη και μέσα στη καραντίνα. 
Γιατί για εμάς, οι αγώνες δεν μπαίνουν σε αναστολή, τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.   

Οργανώνουμε τον αγώνα μας τώρα, για να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας και να επαναπροσληφθούν όλοι εργαζόμενοι του κλάδου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όπως προβλέπουν οι συλλογικές μας συμβάσεις.

Να δυναμώσει η Αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων σε όλο το Κλάδο.
Να φτιαχτεί επιτροπή αλληλεγγύης στα σωματεία. 
Να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς τα βασικά για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τονίζουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων την περίοδο της ανάπτυξης, δεν θα μοιραστούμε την χασούρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χρειάζεται κοινή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στον επισιτισμό καθώς τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά, χρειάζεται μαζική δράση και διεκδίκηση.
Ξεκινάμε την προετοιμασία μεγάλου αγώνα με πολλές παρεμβάσεις. 
Κλιμακώνουμε με όλες τις μορφές πάλης, τις επόμενες μέρες και τον Ιούνη.
Καλούμε τα σωματεία του Νομού σε κλιμάκωση στις 25 Μάη που είναι καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για το Νομό μας στα γραφεία ένωσης Ξενοδόχων. 
Να οργανώσουμε τον αγώνα με μαζικές ανοιχτές συνελεύσεις.  


Στέλνουμε μήνυμα ξεσηκωμού σε όλους τους συναδέλφους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου που σήμερα δέχονται και αυτοί την ίδια επίθεση στα δικαιώματα τους, αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τον κίνδυνο της πανδημίας, τις χιλιάδες απολύσεις, την απληρωσιά.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα που σήμερα δίνουν τη μάχη, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού.
Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!


ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.