Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Κινητοποίηση στις 20 ΜΑΗ

Να τους κάνουμε να μας ακούσουν! Κινητοποίηση στις 20 ΜΑΗ!

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αναδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο τη γύμνια ενός συστήματος που εν έτει 2020 δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα.
Κάνουν ότι δεν ακούν. Καμία απάντηση
δεν έχουμε πάρει στα δίκαια αιτήματα μας παρά τις προσπάθειες που έγιναν όλη την προηγούμενη περίοδο είτε με το υπόμνημα που καταθέσαμε σαν «Τάλως», είτε με το υπόμνημα των 43 σωματείων του κλάδου.
Όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ τους να τα θάψουν άλλο τόσο εμείς θα τα φανερώνουμε και θα τα κουβεντιάζουμε με τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουμε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και την λεγόμενη «ανάπτυξη».
Θα τους κάνουμε να ακούσουν!
Δεν τσιμπάμε στο κλίμα συναίνεσης που καλλιεργούν και μοναδική στόχευση έχει να αποδεχτούμε νέες απώλειες για να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Μεταθέτουν την ευθύνη για το μέλλον, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης χιλιάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα, παραπέμποντας στο σχέδιο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουρισμού, δηλαδή τα νέα προνόμια που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους. To παραμυθάκι της ‘‘μεγάλης οικογένειας’’ είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Το αξιοποιούν σχεδόν όλα τα αφεντικά για να μας πιάνουν στο φιλότιμο και να μας δένουν χειροπόδαρα.
Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ακόμα μια φορά τα σπασμένα και αυτής της κρίσης. Οι μεγαλοξενοδόχοι στην Κρήτη είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το έτος 2019 συνολικά είχαν κέρδη 3,4 δις ευρώ, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Κρήτη μαζί μοιράστηκαν το 5% δηλαδή περίπου 150 εκ.

Όλοι στις 20 Μάη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας 
έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται από την αντίστοιχη τοπική συλλογική σύμβαση, δηλαδή την Δευτέρα 25 Μαΐου για το Λασίθι, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται λόγω των κυβερνητικών μέτρων, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης έως ότου αρθεί η αναστολή λειτουργίας.

Καλούμε τις διοικήσεις του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, Σωματείου Δαυίδ Sunwing, Σωμα-τείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας και περιχώρων, Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ανατολικής Κρήτης «Λατώ», Συλλόγου Μισθωτών Ηλεκτρολόγων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, να συνεδριάσουν  και να πάρουν αγωνιστική απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τονίζουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων την περίοδο της ανάπτυξης, δεν θα μοιραστούμε την χασούρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χρειάζεται κοινή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στον επισιτισμό καθώς τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά, χρειάζεται μαζική δράση και διεκδίκηση.
Διεκδικούμε:
 •   Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 •  Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, (25 Μάη για το Λασίθι).
 •  Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 •  Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 •   Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 •  Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 •  Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 •  Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 •    Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Καλούμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό  του Νομού Λασιθίου να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση των Σωματείων μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Συνδικάτου ΤΑΛΩΣ
Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου TUI Blue Elounda Breeze

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.