Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Δυναμική κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεών τους στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
Οι εργαζόμενοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου υπήρχε προγραμματισμένη παρέμβαση για το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων ασθενείας τους.
Ωστόσο, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα από την Υπουργική Απόφαση που φέρνει νέες βαριές περικοπές στο εφάπαξ. Συγκεκριμένα, καταργείται το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 χρόνων εργασίας, ενώ επιβάλλονται και νέες μειώσεις της τάξης του 20%.
Οι εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργείου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό, και παρέμειναν στην είσοδο απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Μπροστά τους είχαν παρατεταγμένες τις δυνάμεις καταστολής, ενώ οι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ»«Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «20 χρόνια τώρα κουζίνες και νερά, κλέβουνε τον κόπο μας για τ' αφεντικά».
Την «υποδοχή» του υπουργείου στους εργαζόμενους, αλλά και τα αλλεπάλληλα μέτρα που πετσοκόβουν τα εργασιακά δικαιώματα στηλίτευσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου. Αναφέρθηκε μάλιστα στη σημερινή μέρα, η οποία είναι μέρα αφιερωμένη στον Τουρισμό, για να υπογραμμίσει πως η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγαλοξενοδόχων που απαιτούν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, αλλά και πάμφθηνους εργαζόμενους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. «Θα τα πάρουμε ένα ένα πίσω, όλα τα δικαιώματα που μας έχουν αφαιρέσει», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου και εκεί οι εργαζόμενοι συνάντησαν παρατεταγμένες τις διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση που ισοδυναμεί με «τσεκούρι» στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αναφέρθηκε ακόμα στη στάση του υφυπουργού, η πρώτη απάντηση του οποίου ήταν ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα γιατί δεν βλέπει όλα τα έγγραφα που υπογράφει. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, υπερασπίστηκε το μέτρο με το επιχείρημα των «ίδιων κανόνων για όλους».
Όπως όμως εξήγησε ο Χρ. Κατσώτης, οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, που θεωρούνται «αντιτουριστικοί» όσο η ηλικία τους μεγαλώνει και σαπίζουν στην ανεργία, είχαν ανάγκη από τη χορήγηση του εφάπαξ προκειμένου να τα φέρουν βόλτα μέχρι τη συνταξιοδότηση, κάτι που πλέον τους τη στερούν καθώς «θέλουν να υπηρετήσουν την ανάγκη των ξενοδόχων για πολύ φθηνή εργατική δύναμη».
Ο Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι η ελπίδα τους βρίσκεται στην οργάνωση και την πάλη τους ενώ για το θέμα έκανε παρέμβαση και στη Βουλή.

Απάντηση με 24ωρη απεργία

Ως την Κυριακή 2 Οκτώβρη αναμένεται να συνεδριάσουν τα επιχειρησιακά σωματεία και να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία, η οποία θα καθοριστεί σε συνεδρίαση του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου.


 
 
902.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.