Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση στις ψευδείς δημοσιεύσεις του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων

Με έκπληξη διάβασα στην εφημερίδα "ΑΝΑΤΟΛΗ", (Τρίτη 13 Ιανουαρίου),  ανακοίνωση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων στην οποία αναφέρεται ότι «δεν εγγυούνται την επαναπρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι κάνουν αίτηση μέσω του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ» επειδή δεν συμμετείχαμε στην υπογραφή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους εργοδότες».
 
Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι «πραξικοπηματικά»
μας απέκλεισαν από τις διαπραγματεύσεις υπογραφής σύμβασης παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 773 Κ.Πολ.Δ. άρθρο 4: Διαδικασία διαπραγματεύσεων – Δικαίωμα και υποχρέωση για διαπραγμάτευση αναφέρεται ρητά ότι:
«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών και οι μεμονωμένοι εργοδότες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαπραγματεύονται για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας» και  κανείς ποτέ δεν τους αμφισβήτησε την ικανότητα διαπραγμάτευσης ως πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο, απλά είχαμε και εμείς δικαίωμα να παρευρεθούμε στις διαπραγματεύσεις, πράγμα που μεθοδευμένα μας απαγόρευσαν!

Αν τουλάχιστον είχαν διαβάσει την σύμβαση που υπέγραψαν θα ήξεραν ότι:
Στο Άρθρο 4 παράγραφος 4.2 σελ. 7 και 8, σχετικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων αναφέρεται ακριβώς:

«4. Επαναπρόσληψη εποχιακά απασχολουμένων

4.1. Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχικές) δηλαδή αυτές που λειτουργούν μέχρι εννέα μήνες το έτος, υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνουν τους ίδιους εργαζόμενους, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.
4.2. Προϋπόθεση για αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζόμενου αποτελεί η έγγραφη ειδοποίηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη του μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή χρονική περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει είτε μέσω του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου και σε έντυπη δήλωση, που έχει εκτυπώσει αυτός είτε μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης της οποίας είναι μέλος»,
όπως επίσης ρητά αναφέρεται και στον Ν. 1264.

Ας σταματήσουν λοιπόν τη δημιουργία εντυπώσεων, την επίκληση βοήθειας από την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ  και να φέρνουν σε δύσκολη θέση τους υπογράφοντες το δημοσιευμένο έγγραφο κάτω από την ανακοίνωση του συνδέσμου, γιατί όποιος γνωρίζει Ελληνικά καταλαβαίνει τι σημαίνει η δεύτερη παράγραφός του:

«Ενημερωθήκαμε από την περιφερειακή μας οργάνωση  στον Άγ. Νικόλαος ότι το διασπαστικό σωματείο «ΤΑΛΩΣ» που δεν αποτελεί μέλος της Ομοσπονδίας μας με απόφαση των συνεδρίων της, παρεμβαίνει επιχειρώντας να υφαρπάξει μέλη και υπόσχεται σε εργαζόμενους που προφανώς δεν είναι μέλη του να αποστείλει αυτό τις έγγραφες προειδοποιήσεις (αιτήσεις επαναπρόσληψης)».

Η σύντομη δράση μας κάθε άλλο παρά διάσπαση δείχνει, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, είτε  είναι ή δεν είναι μέλη μας.

Η παρουσία μας στο γραφείο μας στο εργατικό κέντρο όπου γίνονται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης είναι διακριτική και κόσμια σε αντίθεση με την κ. Γ. Γραμματέα η οποία έχει την τάση να εξάπτεται, να φωνασκεί και να απειλεί.

Καλώ λοιπόν τους εργαζόμενους να μην αμφιταλαντεύονται από τις όποιες δημοσιεύσεις και μεθοδεύσεις, να έλθουν να καταθέσουν τις αιτήσεις επαναπρόσληψης και να είναι προπάντων για ένα πράγμα βέβαιοι: Το Συνδικάτο «ΤΑΛΩΣ» θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμά τους για αξιοπρέπεια και ίση μεταχείριση στην εργασία τους.

Επίσης θα τους προτρέψω σε μαζική συμμετοχή σε όλα τα δρώμενα του Συνδικάτου μας, επικαλούμενη μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα κι ο φόβος θα σηκωθεί και θα φύγει».

Λένα Νικολοπούλου
Πρόεδρος του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.