Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Κάλεσμα κοινής δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

 

Κάλεσμα για κοινή δράση πάνω στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
απευθύνει προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.
Στο κάλεσμά του το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει μεταξύ άλλων: 
«Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια μέσα από βαθιά καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική. Ζούμε με τσακισμένους μισθούς, με λειψά επιδόματα, με άγρια φορολογία, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας για τους εποχικούς και τους άνεργους.
Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη κλιμάκωσε την επίθεση για να μην αφήσουν τελικά τίποτε όρθιο από όσα κατακτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι.
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και μια σειρά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον κλάδο απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών σε δυσθεώρητα επίπεδα, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση και την πολυαπασχόληση.
Η ανεργία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά μετατράπηκε σε λιγότερους μήνες δουλειάς για κάθε εποχικό συνάδελφο, μειώνοντας το έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένο εισόδημα.
Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 15 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Όσες συλλογικές συμβάσεις έχουν απομείνει σε ισχύ, έχουν εφαρμογή σε ελάχιστους συναδέλφους και για όσες έχουν καταγγελθεί από τους εργοδότες (επισιτισμός, ζαχαρώδη) δεν έχουν ξανά υπογραφεί νέες.
Οι αγώνες που οργανώθηκαν, κυρίως το 2012, με σύνθημα "Καμιά μείωση μισθών", παρ' ότι αμυντικοί, ήταν μαζικοί και άφησαν πίσω τους μια πλούσια πείρα. Αυτή την πείρα, παρ’ όλη την υποχώρηση του κινήματος και στον κλάδο μας, χρειάζεται τώρα να αξιοποιήσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, να καθορίσουμε μέσα από μαζικές διαδικασίες τις απαιτήσεις μας, το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, τη μορφή που πρέπει να πάρει ο αγώνας μας, αγώνας που αποτελεί μονόδρομο για την πορεία του κλάδου, για την εργατική τάξη στο σύνολό της.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Μένει λοιπόν σε μας, τις εργατικές οργανώσεις, η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες.

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.