Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του «Διακονία» ενάντια στις απολύσεις




Κόντρα στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την καταστολή, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μαζί με το κλαδικό σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Διακονία» στη Θεσσαλονίκη (που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης).
Απαιτούν την ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων. Συγκεκριμένα η εργοδοσία προχώρησε αρχικά στην απόλυση τριών εργαζομένων γυναικών την προηγούμενη εβδομάδα και σε μια ακόμη σήμερα, κλιμακώνοντας την επιχείρηση τρομοκρατίας και απειλών, με στόχο τη μείωση των μισθών και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του «Διακονία», έχοντας στο πλευρό τους τοσωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και την «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων», πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των εργαζομένων και των απολυμένων, βρέθηκε επίσης και η Λαϊκή Επιτροπή του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.
Ως απάντηση, η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία. Μια διμοιρία ΜΑΤ παρατάχθηκε μπροστά από την Μητρόπολη, απέναντι από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από την παρουσία της αστυνομίας και παρέμειναν στις θέσεις τους.
Όπως κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις και κατά τη διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης «και στο παρελθόν η εργοδοσία, μοίραζε τελεσίγραφα στους εργαζόμενους πως αν δε δεχτούν μείωση στους μισθούς τους, θα προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά. Η δικαιολογία απλή: Δε βγαίνουμε… Ο ίδιος ο διευθυντής στη συνάντηση εργαζομένων - Συνδικάτου - διεύθυνσης, ωμά έλεγε πως αν δεν υπογράψουν θα κλείσει το ξενοδοχείο ή πως θα γίνουν απολύσεις, πως ακόμη και να κλείσει το ξενοδοχείο, θα ανοίξει ξανά με άλλη μορφή και εργαζόμενους με χαμηλότερα μεροκάματα. Απροκάλυπτα δηλαδή και χωρίς ίχνος ευθιξίας, ο διευθυντής που όρισε η ίδια η Μητρόπολη, απαιτούσε από τους απλήρωτους εργαζόμενους να δεχθούν να στερήσουν το ψωμί από τις οικογένειές τους, γιατί το ξενοδοχείο "δε βγαίνει" και επιβαρύνει οικονομικά τη Μητρόπολη. Αλλιώς… ανεργία. Η ίδια δηλαδή επιχειρηματολογία με αυτή του πιο σκληρού εργοδότη. Μάλιστα δε δίστασαν να ετοιμάσουν και να μοιράσουν έτοιμο έγγραφο που προέβλεπε τη δημιουργία ένωσης προσώπων.
Για την εργοδοσία φαίνεται πως δεν έφτασαν οι θυσίες και η υπομονή που έκαναν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις, κομμένα επιδόματα, τρομοκρατία είναι λίγα από όσα υπέστησαν. Συν τοις άλλοις οι εργαζόμενοι δεν αμείβονταν βάσει της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ούτε βέβαια είχαν και τα δικαιώματα που ορίζει η σύμβαση. Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν πως οι υποχωρήσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το φόβο, κάτω από την πίεση δεν τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους δουλειάς, ούτε καν τη θέση εργασίας. Αντίθετα αδυνατίζει τη θέση τους, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιστρέψει και να απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.
Μόνο όταν οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και με την αγωνιστική τους στάση, τη συμμετοχή στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ κατάφεραν να βάλουν φρένο στις αντεργατικές ορέξεις της εργοδοσίας. Κατάφεραν να αντέξουν στις πιέσεις, ακόμα και όταν η εργοδοσία τους ξεμονάχιαζε έναν-έναν για να τους τρομοκρατήσει. Όλοι μαζί, συσπειρωμένοι κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε φόβο, φόβισαν με τη σειρά τους την εργοδοσία».
Θυμίζουμε ότι και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και της «Προοδευτικής Κίνησης Ξενοδοχοϋπαλλήλων» έξω από το ξενοδοχείο απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων που πραγματοποίησε το ίδρυμα - επιχείρηση και την πληρωμή των δεδουλευμένων 2 έως και 4 μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους.


Πηγή: 902.gr


1 σχόλια:

  1. Δηλαδή η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τι ακριβώς προτείνει στους εργαζομένους;
    Μισθούς πείνας (586 ευρώ) ή κατάσταση πείνας (ανεργία και συσσίτια) ;;;
    ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;;;
    Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζαμε την ΤΡΟΙΚΑ κράτος-εργοδοσία-εργατοπατέρες.
    Το κράτος που νομοθετεί αντεργατικούς νόμους.
    Την εργοδοσία που χρησιμοποιεί τους αντεργατικούς νόμους.
    Τους εργατοπατέρες που συμβιβάζονται με τους αντεργατικούς νόμους του κράτους, τους νόμους δηλαδή που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να ρίξει την εργατική μας δύναμη.
    Τώρα, έχουμε και την εκκλησία που παίζει το ρόλο της εργασιακής ΤΡΟΙΚΑΣ.
    Και ξαναρωτώ το σεβάσμιο ιερατείο; ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ; Έτσι θέλετε το ποιμνιο σας;
    Υ.Γ. 1: Συγχαρητήρια στο Σωματείο της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των συναδέλφων μας, όπως και ο ΤΑΛΩΣ.
    Υ.Γ. 2: ChefGuevara, άφησε μούσια (τα "τροπάρια" τα κατέχεις) και άναψε τσικάλι. Θα πέσει πείνα με τις τρόικες που μπλέξαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Από το Blogger.