Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα του "ΤΑΛΩΣ"

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα την Κυριακή 16 Μαρτίου.
Η ανταπόκριση των συναδέλφων στο κάλεσμα να μαζικοποιήσουμε το Συνδικάτο μας, να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, ώστε να μπορεί να οργανώνει με καλύτερους όρους τον αγώνα για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής και την προσπάθεια για υπογραφή ΣΣΕ με όρους που θα ανακουφίσουν το εισόδημά μας, επιβεβαιώνει την προσπάθεια που κάνουμε για να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, απαλλαγμένοι από το φόβο και την τρομοκρατία που συγχρονισμένα ασκούν εργοδότες και εργατοπατέρες.
Αποδείξαμε πως οι εργαζόμενοι όταν αποφασίσουν να βάλουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες τους και το εργασιακό τους μέλλον, είναι ικανοί να γεννήσουν συλλογικότητες που σαν  ένα σώμα θα μπει μπροστά και θα πει ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Το είχαμε τονίσει επανειλημμένα, ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα αντιμετωπίσουμε εμπόδια και πόλεμο. Παράλληλα όμως αποδείξαμε πως δεν «μασάμε» από τις Κασσάνδρες τόσο της εργοδοσίας όσο και του  εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πήγαμε το μήνυμα μας πολύ μακριά και ήδη η ανταπόκριση των συναδέλφων σε αυτούς τους 2 μήνες είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική.
Μία ανταπόκριση τόσο οργανωτική όσο και σύμπλευσης στις βασικές διεκδικήσεις του Συνδικάτου μας, που από την ιδρυτική του διακήρυξη έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις του και την απόφασή του να μην είναι «μία από τα ίδια» στο χώρο του συνδικαλισμού.
Πολύ έγκαιρα με ανακοινώσεις μας ενημερώσαμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, για τον ρόλο που παίζουν οι επικεφαλείς του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου. Ρόλος ξεκάθαρα φιλεργοδοτικός με λόγο που μόνο από μεγαλοξενοδόχους περιμέναμε να ακούσουμε. Με επιχειρήματα που μόνο η τρόικα θέτει. Με εκφοβισμούς και τρομοκρατικές δηλώσεις, με σαφή αποστολή νεκροθάφτη των εργαζομένων του κλάδου. Που μας αναγγείλαν τον εργασιακό μας θάνατο και μας έθεσαν το δίλλημα με ποιο τρόπο θα επιλέξουμε να πεθάνουμε: Χωρίς σύμβαση ή με τις μειώσεις που οι ίδιοι ξεδιάντροπα υπόγραψαν πριν 2 χρόνια ή με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ μικτά!
Αλήθεια, τι διαφορετικό μας λένε οι εν λόγω συνδικαλιστές από αυτά που λένε οι υπαλληλίσκοι της τρόικας, της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;
Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές δίνουν ρέστα ως τσιράκια της εργοδοσίας.
Στερούμενοι κάθε ίχνους επιχειρήματος προέβησαν σε συκοφαντίες (απείλησαν με απολύσεις και ακόμα), με ασφαλίτικες ενέργειες που θυμίζουν μαύρες εποχές, προσπάθησαν να «βάλουν χέρι» στις διαδικασίες του Συνδικάτου. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στην επιστολή που τους αποστείλαμε για συνάντηση και συζήτηση των δύο φορέων.
Αντ’ αυτού, είχαμε την «τιμή» να γίνουμε αποδέκτες κειμένου τριτανακοπής από τον "ποδοσφαιρόφιλο" Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων που «πέταξε την μπάλα εκτός γηπέδου» και μας σέρνει στις δικαστικές αίθουσες για να διακόψει την πρωτοπόρα δραστηριότητά μας.
Ας δούμε μερικά από τα μαργαριτάρια του κειμένου:
1.       Παίζοντας το ρόλο του εισαγγελέα θεωρούν ότι «… η διάταξη του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου» ( άρθρο 1, 2η παράγραφος). 
2.       Αναφέρει ότι ενώ ιδρύθηκαν το 1970 με επωνυμία «Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Ζαχαροπλαστείων, Μπαρ και Νυχτερινών Κέντρων Νομού Λασιθίου»  το 2005 μετέτρεψαν την επωνυμία σε «Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου» για να εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τα συμφέροντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρ’ όλα αυτά:
Α) δεν αναφέρει τεχνηέντως με πρακτικό ποιάς ημερομηνίας και με πόση συμμετοχή έγινε η τροποποίηση του καταστατικού τους και η αλλαγή της επωνυμίας του Συνδέσμου (θυμίζουμε, με πρακτικό Γενικής Συνέλευσης του 2000, δηλαδή 5 χρόνια πριν την επικείμενη τροποποίηση και με συμμετοχή 99 συναδέλφων σε σύνολο μόλις 180).
Β) δεν αναφέρει ότι η τοπική Συλλογική Σύμβαση του 2010 υπογράφηκε υπό την επωνυμία που έφερε ο Σύνδεσμος πριν την τροποποίηση του 2005.
Γ) δεν αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος συνέχιζε να εισπράττει παρανόμως  συνδικαλιστική εισφορά (συνδρομή) μέχρι πρότινος, από συναδέλφους που δεν ανήκαν πλέον στην οργανωτική δύναμη του Συνδέσμου (εργαζόμενους σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κλπ).
3. Αναφέρει (άρθρο 2, 2η παράγραφος) ότι έχουν «… αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου» και ότι «… μέλη του δύναται να αποτελέσουν όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, τους οποίους εδώ και χρόνια εκπροσωπεί με επιτυχημένο τρόπο (!), όντας αρμόδιο να συνάπτει συλλογικές συμβάσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις».
      Α) Τι εννοούν προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου και επιτυχημένη εκπροσώπηση; Θυμίζουμε την «επιτυχημένη εκπροσώπηση» των συμφερόντων του κλάδου το 2010 με υπογραφή μειώσεων -14% στους μισθούς μας. Την εξαήμερη εργασία που προτείνουν προς τους εργοδότες καταργώντας στην ουσία ρεπό – προσαυξήσεις – 8ωρο – δικαιώματα με ενεργό το διευθυντικό δικαίωμα απασχόλησης των εργαζομένων για αρκετές ώρες πέραν της λήξης του ωραρίου. Τις επιτυχημένες εκδρομές και τα ετήσια πιτοκοψίματα! Την επιτυχημένη άσκηση τρομοκρατίας απέναντι σε συναδέλφους.
      Β)  Από πότε καλύπτουν εργαζομένους σε τουριστικά καταλύματα;;; Μήπως υπάρχει κατ’ επιλογήν κάλυψη;
4.  Αναφέρει (άρθρο 2, 3η παράγραφος) ότι «…το αντίδικο σωματείο (ΤΑΛΩΣ), λειτουργεί διασπαστικά, συμπεριλαμβάνοντας ως μέλη του εργαζόμενους που καλύπτονται από το Σύνδεσμο».
       Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τους όρους ενότητα και διάσπαση. Παραπέμπουμε στο άρθρο 2, παρ. 1 της Τριτανακοπής στο οποίο ρητώς αναφέρεται η μετατροπή του Συνδέσμου από κλαδικής σε περιορισμένης μορφής.
     Α) Είναι ενότητα ή διάσπαση του τουριστικού κλάδου η αποπομπή ειδικοτήτων που αριθμούν πάνω από 3.000 ίσως και περισσότερους εργαζομένους στο Νομό Λασιθίου;

  Β) Το κριτήριο (ή το οθωμανικού τύπου χρυσόβουλο) της αποκλειστικότητας εκπροσώπησης  των εργαζομένων και σύναψης εργασιακών σχέσεων, είναι πράξη ενότητας;
     Γ) Μέχρι στιγμής την ενότητα που επικαλούνται, την έχουμε παρατηρήσει μόνο με τις απόψεις των εργοδοτών, τους μνημονιακούς νόμους και το Υπουργείο Εργασίας. Η πρόταση του ΤΑΛΩΣ για κατάργηση στην πράξη των μνημονικών νόμων με αύξηση μισθών και διεύρυνση δικαιωμάτων είναι «διασπαστική»;
     Δ) Ακόμα δεν έχουν απαντήσει στην ανοιχτή πρόσκληση του ΤΑΛΩΣ ενώ δεν κάνουν κουβέντα για τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα ή για τους τραμπουκισμούς που προέβησαν εναντίον μας.
5.  Το κείμενο της Τριτανακοπής μιλάει για καταχρηστική ίδρυση του Συνδικάτου μας και ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα εκπροσωπηθούν πληρέστερα «… δεδομένου ότι δεν προσανατολίζεται αποκλειστικά στην προστασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων» όπως ο Σύνδεσμος.  Αναφερθήκαμε παραπάνω τι εννοούν προστασία και συμφέροντα των εργαζομένων…
6. Το ζουμί και η ουσία του κειμένου συνοψίζεται στην 3η σελίδα όπου αφού μας εγκαλούν για υπέρβαση καλής πίστης και χρηστών ηθών, μιλάνε κεκαλυμμένα για προσηλυτισμό των μελών τους χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα (;) και  αναφέρουν πως μόνο αυτοί έχουν την ικανότητα να διαπραγματεύονται (ως αυθεντίες και με το αλάθητο του Πάπα) και να συνάπτουν συλλογική σύμβαση με τους εργοδότες που θα καλύπτει μόνο τα μέλη του. Η άσκηση ωμής τρομοκρατίας και εκφοβισμού συνεχίζεται και ως προς τα μέλη τους τα οποία ήδη ξέρουν ποιες είναι οι εργασιακές σχέσεις που είναι έτοιμοι οι συνδικαλιστές του Συνδέσμου να συνάψουν με τους εργοδότες ! 
Αυτό που τους τρομάζει, γιατί μόνο τρόμο και πανικό προσδίδει αυτή η ενέργεια, είναι  γιατί τρέμουν πραγματικά την αλλαγή του κλίματος από τους εργαζομένους. Φοβούνται την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, τρέμουν στο πως θα απολογηθούν στα αφεντικά τους!
Παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα των εργαζομένων! Δεν περνάει καν από το μυαλό τους η προάσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Συντάσσονται πλήρως και ανοιχτά με τις αξιώσεις των εργοδοτών. Απειλούν ευθέως με κυρώσεις από την εργοδοσία!
Οι εργαζόμενοι, έχοντας τόσα χρόνια αποκομίσει τεράστια πείρα στους χώρους δουλειάς, είναι ώριμοι και ικανοί να βγάλουν συμπεράσματα ποιοι  είναι αυτοί που μπαίνουν τροχοπέδη στις ζωές μας: Αφεντικά και εργατοπατέρες!
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο ατσαλωμένοι στη προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων. Συνεχίζουμε κοιτάζοντας τους εργαζομένους στα μάτια προβάλλοντας πιο δυναμικά τις διεκδικήσεις μας που αφορούν στην άμεση ανακούφιση των ζωών μας.  
Δίνουμε τη μάχη για υπογραφή Σύμβασης με επαναφορά μισθών, λοιπών απολαβών και δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2010. Να μην πέσουν οι εργαζόμενοι στο λάκκο των ατομικών συμβάσεων, στο ξεμονάχιασμα, στην ανέχεια.

Βασίλης Παπαδόπουλος
Γ. Γραμματέας του "ΤΑΛΩΣ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.