Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα... 17 Μαρτίου

1821 Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.

1821 Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.

1834 Γκόντλιμπ Ντάιμλερ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes. (Θαν. 6/3/1900)

1861 Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος, κάτω από το στέμμα του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β' του Οίκου της Σαβοΐας, μονάρχη της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου.

1881 Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο, με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμμανουέλε τον Β΄. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1934 Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.

1948  Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.

1951 Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το συγκρότημα των υψωμάτων 325 στην Κορέα και προκαλεί τα εγκωμιαστικά σχόλια των Συμμάχων. (Πόλεμος της Κορέας).

1972 Συνέρχεται στο Παρίσι η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εθνικών Επιτροπών Αλληλεγγύης (17-19/3/1972). Η συνδιάσκεψη αποφάσισε την αποτελεσματικότερη συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό στην πάλη του κατά της δικτατορίας.

1976 Πεθαίνει ο Λουκίνο Βισκόντι, ιταλός σκηνοθέτης. (Γατόπαρδος, Θάνατος στη Βενετία, Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του) (Γεν. 2/11/1906).

1988 Πεθαίνει ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος.









1 σχόλια:

  1. Με αφορμή την σημερινή επέτειο θανάτου του μεγάλου Νικόλα Άσιμου, αφιερώνω τους παρακάτω στοίχους σε όλους όσους το παίζουν μπάτσοι των εργαζομένων:

    "Ξεπουληθήκατε στο γιουσουρούμ, για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
    Κι ο εαυτούλης σας πέταξε...βζουμ, ταρατατατζούμ, ταρατατατζούμ."

    Οι προσφυγές στα δικαστήρια αποτελούν πάγια τακτική τους όταν δεν μπορούν να βάλλουν με άλλο τρόπο τους εργαζόμενους στο τσεπάκι τους. Άλλωστε την ίδια πρακτική ακολουθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι που προσπαθούν με δικαστικές αποφάσεις να βάλουν εμπόδια στη δράση όποιου σηκώνει κεφάλι.

    Στέλνουμε μήνυμα και στα δυο συνεταιράκια πώς ό,τι κι αν προσπαθήσουν κάνουν, δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα που δίνουμε για την ανασύνταξη του κλάδου και την ισχυροποίηση του Συνδικάτου μας.

    Πλανάστε πλάνη οικτρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Από το Blogger.